Артюх Лідія, Традиційна українська кухня в народному календарі,
Київ 2006, с. 232, ціна 300 грн

Кожен народ протягом століть будував свою побутову культуру. У представленій книжці розглянута одна із сторін українського народного харчування, а саме та, що тісно повязана з народним календарем. Історія, як відомо, твориться й нині. Спираючись на віковий кулінарний народний досвід, сучасні кухарі винаходять нові страви, що відрізняються вишуканістю смаків і форм, використовуючи, а не перекреслюючи традиційні. Вироблена віками смакова культура настільки стабільна, що навіть запозичені в інших народів страви завжди пристосовувалися до стереотипів місцевого харчування, перероблялися і по-своєму вдосконалювалися.

Читач познайомиться із звичаями, яких дотримувалися наші предки, збираючись за святковим столом на Різдво; дізнається про те, як грали в калиту на святого Андрія; чим пригощали діток на Спаса тощо. Кожна господиня матиме можливість урізноманітнити меню своєї родини смачними борщами, ковбасами, варениками та безліччю смачних страв, рецепти яких дбайливо зібрані автором у різних регіонах України.

Сподіваємося, що інтерес до такої важливої ланки української побутової культури, як кухня, ніколи не згасне.

В альбомному виданні, в якому кожна страва має фотографію представлені наступні рецепти: БОРЩІ, ЮШКИ, КРУПНИКИ (ПЕРШІ СТРАВИ): Борщ галицький; Борщ з квасолею та грибами; Борщ зелений; Борщ зелений київський; Борщ зелений пирятинський; Борщ пісний пирятинський; Галушки на молоці; Горохова юшка; Капусняк; Капусняк по-катеринославськи; Капусняк полтавський; Куліш святковий; Локшина з курятиною; Рибна юшка по-поліськи; Рябко; Тетеря; Холодник з квасом; Холодник молочний; Холодник черкаський; Юшка з молодим горошком пісна; Юшка козацька.

СТРАВИ З МЯСА І ЯЄЦЬ: Баранина начинена; Баранина тушкована; Баранячі стегна; Верещака; Голубці; Голубці уманські; Груднина по-переяславськи; Душенина з телятини; Душенина, печеня; Завиваники у налиснику; Запіканка з мясом подільська; Індичка поліська; Капусняк по-катеринославськи; Качка начинена; Каша чумацька з куріпками; Кендюх (ковбик, сальтисон); Ковбаса; Ковбаса смажена домашня; Ковбик (кендюх, сальтисон); Кровянка; Кровянка звичайна; Крученики з бринзою карпатські; Крученики з салом; Лизень телячий; Лизень, язик; Локшина з курятиною; Млинці з потрухами; Млинці печінкові; Мозок; Нирки по-поліськи; Перепілки на рожнах; Печеня, душенина; Печінка з піском по-пирятинськи; Печінка у сметані; Порося печене; Сальтисон (ковбик, кендюх); Свинина в тісті; Смаженино з підчеревини; Холодець (драглі) з птиці; Шинка; Шпундра з квасом; Юшка козацька; Яєчна баба з маком; Яєчня з гречаною кашею; Яєчня з салом; Яєчня з яблуками; Яєчня із сметаною.

РИБНІ СТРАВИ: Драглі з риби; Душенина з рибою; Кавяр, рибяча ікра; Карась начинений; Короп,начинений грибами; Осетри в огірковому розсолі; Пиріг з рибою; Пиріг рибний з пшоном; Риба печена; Риба смажена; Рибна юшка по-поліськи; Січеники з ляща; Січеники з оселедцем; Січеники з риби; Січеники, товченики; Товченики із судака з грибами; Товченики-крученики; Юшка козацька.

СТРАВИ З ОВОЧІВ: Баба гарбузова; Буришник; Буряки; Бурякова гичка у сметані; Бурячинка; Варя; Вінегрет; Гарбузова каша; Гарбузова каша з грибами; Голубці; Голубці пісні поліські; Голубці уманські; Голубці щавлеві по-галицьки; Деруни; Душенина з грибами; Завиваник капустяний; Завиваник картопляний по-волинськи; Завиваник картопляний черкаський; Капусняк; Капусняк по-катеринославськи; Капусняк полтавський; Капустяники; Картопля з горіхами; Картопля з маком; Картопля начинена; Картопляна мячка з маком; Картопляники; Клюски картопляні з бринзою; Кльоцки галицькі; Кльоцки смажені; Книшик гуцульський; Книші начинені; Коми; Коми чорнобильські; Крученик картопляний карпатський; Млинці з зеленню; Млинці з капустою; Морква перчена; Налисники з капустою чернігівські; Налисники із зелениною; Овочева печеня; Огірки з буряковим квасом; Оладки з ревенем; Пиріжки із зеленню; Таратута; Хрін як приправа; Цвітли; Шпинат смажений; Шпундра.

СТРАВИ З МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ: Вареники з сиром; Клюски картопляні з бринзою; Мандрика відкрита; Мандрика з вишнями; Мандрика звичайна; Мандрика здоровенна; Мандрика сколотяна; Мандрики ласі; Мандрики поліські; Мандрики-сластьони; Млинці з сиром; Паска сирна з вершками; Паска сирна заварювана; Паска сирна запечена; Паска сирна малинова; Розтиранка; Ряжанка; Сирна баба з локшиною; Сирна бабка, сирник; Сирні клюски; Сировець лемківський.

СТРАВИ З БОРОШНА: Баба житня; Баба з локшини; Баба з маком; Баба хлібна; Балабушки (пампушки); Балабушки справжні; Бануш; Бублики кролевецькі; Буцики; Вареники з добром; Вареники; Вареники з вишнями; Вареники з гречаного тіста; Вареники з маком; Вареники з сиром; Вареники зі сливами; Вареники із суницями; Варяниці; Варяниці гречані; Вергуни, вертути; Вушка; Галуни (гилуни) гречані смажені; Галушки; Галушки гречані; Галушки гуцульські; Галушки заварні; Галушки на молоці; Гулаки; Драбинки; Завиваники у налиснику; Запіканка з мясом подільська; Калач двоїстий; Кисіль; Кисіль вишневий; Кисіль яблучний; Клюски картопляні з бринзою; Кльоцки галицькі; Кльоцки смажені; Кнедлі галицькі; Книші; Книші начинені; Коржики з маком; Кулеша, мамалиґа; Лазанки волинські; Лемішка; Леміщаники; Локшина з курятиною; Локшина з медом; Локшина з потрухами; Локшина ніжинська; Ляпуни гречані; Мазурки буковинські; Мазурки волинські; Мазурки проскурівські; Мазурки чернігівські; Мазурки, мазурики; Маківники; Мамалиґа, кулеша; Мантулки; Мачанка бойківська; Медівники, медові пряники, медяники; Медовики житні; Медові пряники, пірники; Медові пряники-миколайчики; Медяники житні; Миколайчики пісні; Млинці; Млинці великобагачанські; Млинці вчинені; Млинці гречані; Млинці гречані з печерицями; Млинці з зеленню; Млинці з капустою; Млинці з маком; Млинці з потрухами; Млинці з сиром; Млинці-драчени; Мнихи; Налисники з грибами; Налисники з капустою чернігівські; Налисники з кашею; Налисники з ягодами; Налисники зі сметаною; Налисники із зелениною; Налисники любешівські; Налисники поліські; Облизні; Оладки житні; Оладки з яблуками; Оладки на дріжджах; Пампушки (балабушки); Пампушки; Паска (папушник) канонівська; Паска (папушник) столітня; Паска звичайна; Паска київська міська; Паска козацька; Паска снігова чигиринська; Паска уманська; Пизи із вуджениною; Пиріг з рибою; Пиріг з яблуками прісний; Пиріг млинцевий; Пиріг рибний з пшоном; Пиріжки з яблуками; Пиріжки із зеленню; Пироги; Підківки; Підківки уманські; Плачинда шляхетська; Плачинда, плацинда; Плескана; Потапці; Присканці; Пряжуха; Путря; Пшоняники; Рогалики прилуцькі з витребеньками; Рогалики царичанські; Сирна баба з локшиною; Сирні клюски; Сластьони; Сластьони полтавські; Струдель волинський; Струдель з яблуками спасівський; Тісто запечене подільське; Шулики справжні.

СТРАВИ З КРУП: Гарбузова каша; Гарбузова каша з грибами; Голубці пісні поліські; Голубці уманські; Голубці щавлеві по-галицьки; Зубці; Капусняк по-катеринославськи; Каша чумацька з куріпками; Каша ячна запечена; Коливо з пшениці; Коливо з рису; Куліш святковий; Кутя; Кутя з пшениці; Рябко; Тетеря.

СТРАВИ З БОБОВИХ І ГРИБІВ: Борщ з квасолею та грибами; Варя; Гарбузова каша з грибами; Горохвяники; Горохвяники, горохляники; Горохвяники-січеники; Горохова каша; Горохова юшка; Квасоляники з маком; Квасоляні зрази; Налисники з грибами; Сочевиця з грибами.

СТРАВИ З ФРУКТІВ ТА ЯГІД: Вареники з вишнями; Вареники зі сливами; Вареники із суницями; Гамуло; Налисники з ягодами; Оладки з яблуками.

НАПОЇ: Варенуха чигиринська; Вишнева наливка; Вишнівка; Кантабас; Квас березовий; Квас грушевий; Квас подільський із сушини; Мед; Мед журавлиний; Мед квасний полтавський; Мед монастирський; Мед старосвітський; Медовий квас сирий; Наливка вишнева; Сирівець запорізький; Сирівець із житніх сухарів; Сирівець козацький; Спотикач сливовий; Узвар.

 

Книгарня Горизонт

 

Сайт управляется системой uCoz