Барвникові рослини, використовуються для здобування фарб, одні цілком (деякі обрісники), ін. частково (деревина, кора, коріння, стебла, листя, квіти, овочі). Довгий час Б. р. були гол. джерелом здобування барвних речовин. На Україні використовували, а подекуди і тепер використовують такі Б. р.: для здобування жовтої барви Дрік, дерен (кизил), жовтець, верболіз, крушину, живокіст, байбарис, резеду жовту, крокіс (сафльор), горицвіт, соняшник, щавель, цибулю, молочай, кору дикої яблуні й фарбівного дуба; для червоної бирючину й марену фарбівну, які дають і ін. фарби, материнку, крушину, ґранатник; для чорної мальву, вільху, волоський горіх, дубову кору, чорну бузину; для зеленої цибулю, кавун, крутик (аморфу), соняшник, дику бузину; для брунатної грушу, ґранатник, кермек; для жовтогарячої шафран, для синьої крутик. У другій пол. 19 в. замість Б. р. стали застосовувати хем. барвники, зокрема анілінові фарби. Тепер лише в деяких видах пром-сти Б. р. не замінені хем. барвниками (харч. пром-сть, а також почасти кустарне килимарство та виробництво шовкових тканин, де особливо ціниться витривалість і краса рослинних фарб). [І. Вакуленко]

[Стаття у: Енциклопедія Українознавства, т. 1]

 

Книгарня Горизонт

 
Сайт управляется системой uCoz