Броварство (пивоварна промисловість), одна з галузей харчової пром-сти, що продукує з ячменю, при застосуванні хмелю, дріжджів та води, слабоалькогольний напій пиво. На Україні Б. відоме здавна і довго мало домашній характер, найбільше розвиваючись для потреб шляхетських госп-в. З другої пол. 16 в. на укр. землях Лит.-Поль. держави почали зявлятися держ. броварні. У 1617 вв. по більших містах Б. було в міщанських руках, і створилися цехи пивоварів або солодовників, однак у 17 в. вони занепали, бо воєводи віддавали право продажу пива в оренду, забороняючи міщанам торгувати пивом. В 17 в. Б. стало монополією держави і шляхти, пізніше козацької старшини й поміщиків. На Гетьманщині Б. підноситься в пол. 18 в. у звязку з урядовими заходами (с. Черняхівка на Ніженщині постачає пиво по всій Гетьманщині). Продукція Б. перев. в поміщицьких маєтках задовольняє місцеві потреби. В 7080-их рр. 19 в., у звязку з ростом промисловости, зявляється чимало броварень (зокрема великий на ті часи завод акційного т-ва Нова Баварія б. Харкова з 1873, в 1900 продукція на 400 000 золотих карб.). Загалом Б. на Україні розвинене відносно слабо: напр., продукція Правобережжя в 1901 300 000 гектолітрів, 1913 900 000. Нині Б. розвивається переважно по містах та індустріяльних р-нах: у Києві, Харкові, Одесі, Дніпропетровському, Сталіному, Львові, в Донбасі та Дніпровському гіром. р-ні (продукція УССР в 1940 2 500 000, в 1950 3 000 000 гектолітрів). [Р. М.]

[Стаття у: Енциклопедія Українознавства, т. 1]

 

Книгарня Горизонт

 
Сайт управляется системой uCoz