Конюшина

Конюшина (Trifolium L.), однорічні й багаторічні зіллясті рослини з родини стручкових; цінні кормові рослини, листки та квітки яких мають 1013% білка (на суху речовину), багаті на вітаміни, медоносні; на коріннях К. в симбіозі є азотові бактерії, що збагачують ґрунт на азот; значна кількість К. введена в культуру. На Україні є понад 30 видів, з яких найпоширеніша К. лучна або червона (T. pratens L.), далі біла, або повзуча (T. repens L.) і швед. (T. hybridum L.), всі багаторічні. Культура К. поширена гол. на Поліссі і півн.-зах. Лісостепу. Укісна площа К. в УССР (в тис. га): 1940 р. 860, 1950 402, 1956 381, що становить бл. 40% всіх багаторічних трав. Врожаї сіна 3040 центнерів з 1 га й більше, насіння 3,0 до 4,5 центнерів. Це майже виключно ранньостигла червона К., двоукісна. Кращі місц. сорти К.: Глухівська, Носівська, Чернігівська, Волинська, Київська та Подільська.

 

 

 

Книгарня Горизонт

 

Сайт управляется системой uCoz