Виноробна промисловість, одна з галузей харчової пром-сти, виробляє вина, виноградні соки, коньяки. За кількістю алкоголю розрізняють вина столові (6 12 обємових % алкоголю), десертні (1218%), лікерні (1828%). Залежно від способів виробу та домішок (цукор, кислота) вина мають різні назви. Укр. вина загалом легкі, невеликої міцности, зокрема бесарабські, що їх здебільшого споживається для місцевих потреб. Найпродуктивнішим р-ном виробництва є Крим, що дає десертні й міцні вина мускати, токаї, портвейни, мадери і шампанські вина, Закарпаття продукує білі столові й шампанські, Херсонщина шампанські вина, Кубань столові і шампанські вина. УССР, без Криму (за даними 1954), випускає 12,6% столових червоних і білих виноградних вин і 4,7% коньяків усього СССР.
[Стаття у: Енциклопедія Українознавства, т. 1]
|
|