Городництво
, інтенсивна галузь сіль. госп-ва, яка плекає різні роди городини. Продукти Г. відіграють чимраз більшу ролю в харчуванні населення: городина не лише збагачує асортимент страв, але й підвищує їх дієтичну й поживну вартість (наявністю вітамінів, кислот та різних ферментів) і їх смакову й ароматичну якість (запашними етеровими оліями та смаковими алькальоїдами). Г. вимагає інтенсивної праці й тому дає заняття великому числу людей; в звязку з потребою консервувати городину воно є підставою для розвитку консервної пром-сти.Городина, поширена на Україні, належить до різних ботанічних родин, батьківщиною яких є різні країни світу; вони прийшли на Україну в різні часи й різними шляхами. З численних родів городини найпоширеніші на Україні:
капуста, огірки, томати, столовий буряк, морква, цибуля, які разом становлять понад 80% площі, зайнятої всіма городніми культурами (УССР в 1955 466 000 га); менше поширені ріпа, редька, бруква, мак; з корінних кріп, кмин, острогін, салера, перець, часник, хрін, майоран, ганус, чорнушка, тимян; з делікатесних, більше при містах салата (індивія та ін.), шпінат, цвітна капуста, капуста брюссельська, баклажан синій, каляріпа, місячна редька, кабачки, шпараги, ревень й ін. До городини залічують також часом і стручкові, як біб, фасолю, сочевицю і горох, кукурудзу та баштанні культури кавуни й дині.
Початки Г. на Україні сягають ранньої доби. За княжих часів плекали Із стручкових біб, горох, сочевицю; з ін. цибулю, часник, салеру, моркву, капусту, згодом гарбузи. Взагалі Г. в той час було розвинене слабо; перші кращі городи постали при монастирях, напр., при Печорському в Києві. Нові роди городини поширилися в 15 в. огірки, дині, кавуни; в 16 в. прийшли (перев. з Італії) петрушка, пастернак, салата, каляріпа; в 17 в. цвітна капуста, місячна редька, шпінат. фасоля; у 18 в. картопля, тільки в 19 в. баклажани, перець, помідори.
До першої світової війни і згодом до часів колективізації Г. було в руках селян. Загалом воно не мало пром. значення, а обслуговувало перев. власні потреби. Пром. городи й баштани виникли гол. навколо великих міст, курортів, шпиталів, санаторій (б. Києва, Харкова, Одеси, Миколаєва, Херсону, в Донбасі, б. Кривого Рогу, Дніпоопетровського та ін.) і в деяких місцевостях, які спеціялізувалися на Г. Пром. Г. перев. провадили німці, росіяни-старовіри, а особливо болгари. Після колективізації Г. є і далі здебільша в руках колгоспників і приватних осіб: в 1940 р. 66%, в 1955 бл. 45%. Площа городніх культур в УССР в сучасних кордонах 1913 р. становила 267 000 га, вона зросла в 1920-их рр. (для УССР в межах 1938 разом із баштанами з 196 000 га в 1913 до 402 000 га в 1928 р.), зменшилася в добу колективізації, в 1940 р. піднеслася до 488 000 (в тому ч. на Зах. Україні бл. 70 000 га), в 1955 р. сягає 466 000 га (ці числа не зовсім певні!), себто 1,4% всієї посівної площі УССР і 31% всієї площі городів в СССР. На. зрошувані городи припадає бл. 100 000 га; під час 6 пятирічки площа городів в УССР має збільшитися удвоє. Баштанні культури займають до 200 000 га майже виключно в степовій смузі й на лівобережному лісостепу; за межами УССР на Кубані. Найбільше городніх культур є в р-нах, що прилягають до великих міст, Києва, Одеси, Харкова, Дніпропетровського, Кривого Рогу, Миколаєва, Жданова, Львова, міст Донбасу, півд. узбережжя Криму, а також навколо великих підприємств консервної пром-сти Черкаси, Херсон тощо. Крім того, на Україні існують спеціялізовані р-ни пром. городини: Ніженський р-н огірки, цибуля, Воронізький ганус, Олександрівський кавуни, дині, Стрийський капуста, Заліщицький ранні помідори, Кутський цибуля та ін. Крім польового та присадибного Г. на відкритому ґрунті, на Україні дуже поширилася культура городини на закритому грунті під склом у теплярних і менш дорогих парниках, зокрема б. Києва, Харкова й у Донбасі. В 1955 площа їх складала 1% усієї площі городини. Частину укр. городини й баштанних продуктів вивозять до Росії (ще перед революцією до Москви й Петербургу), особливо на весні й раннім літом, бо вони дозрівають на Україні на 12 місяці раніше.
До революції Г. України, бувши лише частково забезпечене місц. насінням, користувалося перев. закордонним насінням, гол. нім. Згодом насінництво України покривало свої потреби й забезпечувало навіть потреби Росії. Аґротехн., н.-д. й навчальна обслуга культури Г. провадиться за допомогою с.-г. орг-цій і установ, н.-д. станцій, з підготованим апаратом спеціялістів та різних ін-тів, технікумів і шкіл. До війни й революції цю ділянку обслуговували на Центр. і Сх. Україні земства через свій інструкторський персонал, курси, школи (Умань, Київ, Полтава і т. д.), а в Галичині (також до 1939 р.) хліборобське т-во Сіль. Господар у Львові через городничо-садівничі секції, хліборобський вишкіл молоді, курси, вистави, конкурси; навчальна ділянка була заступлена в госп. городничих і садівничих школах: Замарстинівській (Львів), Милованській (Станиславів), Заліщицькій (Поділля) та ін. Нині городницьку працю провадять такі фітоселекційні й насіннєві заклади н.-д. установ: укр. степовий генетико-селекційний центр в Одесі, дослідна городницька станція в Полтаві, сорто-насіннева контрольна станція і городня дослідна селекційна станція в Харкові, Носівська селекційна дослідна станція Г. б. Ніжена, Озово-чорноморська Дослідна Станція Г., зональна дослідна станція садівництва з відділом Г. у Млієві, зональна селекційна дослідна станція в Мелітополі, станції в Ворошиловграді, Симферополі, Херсоні, Києві, Сумах, Вознесенському, поліська і грибівська станції й ін.
Література: Кушніренко. Городнє насінництво. 1930; Вілецький Ф. Спеціяльне городництво. 1934; Гнатовський А. Городництво, ІII. 193839. Л.; Гнатовський А. Загальне городництво. 1947; Гарбер В. Городництво закритого ґрунту, ІII. 194748; Гібнер Ю. Спеціяльне городництво 1948. [М. Боровський]
[Стаття у: Енциклопедія Українознавства, т. 2]
|
|
|