Кондитерська промисловість
Кондитерська промисловість, одна з важливіших галузей харч. пром-сти України (8% виробництва харч. пром-сти УСОР у грошевому рахунку), почала розвиватись ще в другій пол. 19 в. До революції більші підприємства існували в Харкові, Києві, Одесі та Львові, багато дрібніших було розкинено по всій території України; пром. виробництво було незначне, даючи бл. 1 кг кондитерських виробів на душу населення України на рік. Ширший розвиток К. п. припадає на 1930-і рр., ще більше на 1950-і; продукція за окремі рр. (в млн т): 1940 191,8, 1950 190,4, 1955 265,4 і 1959 369,7. К. п. використовує у виробництві сировину, що нею є численні продукти ін. галузей харч. пром-сти, і виготовляє досить широкий асортимент виробів: карамельні, борошняні вироби, драже, овочево-ягідні вироби, цукерки, шоколяд та ін. К. п. тісно повязана в своєму розвиткові з цукровою пром-стю, бувши одним з основних споживачів цукру (вміст цукру 6090% в цукрових і до 30% в борошняних виробах). В повоєнні роки на частку цукристих виробів припадає бл. 80% всього виробництва К. п. К. п. розміщена насамперед в р-нах більшого споживання кондитерських виробів, а такими є гол. великі міста. За станом на 1955 р. 59% підприємств К, п. (на всіх 399) розміщені в Харківській, Київській (Київська фабрика ім. Маркса), Одеській, Сталінській та Львівській обл. Виробництво К. п. УССР становить 20,6% всього ССОР (1959 р.), деяка ЇЇ частина возиться також і в ін. частини СССР. [Б. Винар] |
|
|
|
|