Крохмально-мелясна промисловість
Крохмально-мелясна промисловість, галузь харч. пром-сти, що виробляє крохмаль, мелясу, глюкозу, декстрину та саго; основна сировина для К.-м. п. на Україні картопля, кукурудза. К.-м. п. України слабо розвинена, не зважаючи на наявність сировини, і тому сюди довозять значну частину крохмальних продуктів з ін. частин СССР, зокрема з Півн. Кавказу (з Півн.-Осетинської й Кабардино-Балкарської АССР): К.-м. п. розміщена перев. в лісостеп, р-нах, на Поліссі й Передкарпатті; майже пол. виробництва крохмалю припадає на Чернігівську обл., а одним з найбільших зав. є Карлівська фабрика крохмалю в Полтавській обл. В 1950-их рр., у звязку із збільшеними посівами кукурудзи, що більш транспортабельна і своєю крохмальністю в кілька разів перевищує картоплю, швидше відбувається зростання крохмального виробництва; за останній час на цій базі збудовано два нові зав.: Верхньо-дніпровський (Дніпропетровське) і Вознесенський. |
|
|
|
|