Зернові культури
Зернові культури, збіжжеві рослини, збіжжя, найважливіша група культ, рослин, насіння зерно яких становить один з основних продуктів прохарчування людини (хліб, крупи), концентрований харч для с.-г. тварин (також солома і полова) і сировину для харч. та ін. пром-сти. З. к. належать до родини зернівців, гречка до гречкуватих. Зерно З. к. має 917% білка, 5671% вуглеводнів у вигляді крохмалю, 1,64,5% товщу. На Україні вирощують з озимих З. к. жито і озиму пшеницю, з ярих кукурудзу, ячмінь, овес, яру пшеницю, просо й гречку, а в найновіші часи також рис; окрему групу становлять зернові бобові культури. Геогр. розміщення З. к. на Україні залежить від природних умов (клімат, ґрунти) та від деяких факторів, як системи хліборобстн., способу прохарчування населення, ринкової коньюнктури, госп. політики держави тощо; ці фактори з часом змінюються. Докладніше див. Зернове господарство і поодинокі роди Щ. к. |
|
|
|
|